Акумулатори

Акумулаторите са важна част от много устройства и различни видове техника, сред които спадат и автомобилите. Без заряд в акумулатора е невъзможно колата да запали и да тръгне. За разлика от останалите проблеми по автомобила, които могат да бъдат пренебрегнати, ако акумулаторът има затруднения и не изпълнява правилно функциите си, то трябва да помислите за неговата смяна възможно най-скоро.

Често липсата на време и нуждата да избирате в бързината може да доведе до закупуване на акумулатор, който не удовлетворява напълно всички изисквания на Вашия автомобил. За да бъдете сигурен, че когато слезете сутринта за работа, ще запалите колата си, проверявайте редовно акумулатора си. Сред основните фактори, които трябва да гледате е напрежението в заредения акумулатор.

Кога трябва да смените акумулатора си?

Според експерти автомеханици, нормалният заряд на акумулаторите трябва да варира между 12,4 и 12,6V. Ако стойностите са под минимума, това може да бъде нормално, ако той не е напълно зареден. Но ако зареден такъв показва по-малки стойности от 12,4V определено е време да се замислите за нов. Но за какво трябва да гледате, ако искате да изберете наистина подходящ акумулатор за Вашия модел и марка автомобил?

Какъв акумулатор да избера

Размери и разположение на полюсите (размери на кутията, фиксиране към купето). Предварително е необходимо да сме уверени, че батерията има възможност да се монтира правилно и здраво към превозното средство. Подходящи ли са размерите на кутията с мястото на прикрепване и достатъчно дълги ли са кабелите на клемите? По този начин се отстраняват излишните вибрации, съкращаващи живота на елемента! Спестявате си и излишните транспортни разходи за подмяната или връщането на продукта.

Колко амперачаса трябва да бъде

Важно е да се разбере, че вграждането на елемент с по-малък капацитет от нужния ще намали значително живота му! Причината е презареждане от зарядната система. Батерията се нагрява и електролита е възможно да започне да кипи и да се изпарява. Същото важи и за вграждане на модели с по-голям обем от предписания за автомобила. В този случай зарядната система не е в състояние да го зарежда напълно и това е много вредно за стартовите батерии.

Принципно за автомобилите с неголям обем на двигателя се използват модели с ампераж поне от 40 до 60 мАч. При големите транспортни средства с дизелови двигатели, параметърът може да достигне и до 70-110 мАч.

Видове акумулатори

Основно се разделят на:

  • Стартови – предимно се използват в леките автомобили и характерното за тях е, че имат способността да отдават краткотрайно голям стартов ток за запалването. Зарядът не бива да пада под 80% от пълния капацитет, тъй като в противен случай бързо губи възможностите си;
  • Полутягови – употребяват се за захранване на къмпинги, каравани и моторни лодки.  Подходящи са за електроинсталации, не използващи се всекидневно. Също са устойчиви на дълбок разряд без загуба в капацитета.
  • Тягови – намират приложение в електромобилите, електрокарите, електрическите лодки, соларни панели и т.н. Характерното при тях е способността им да отдават продължително време определено количество ток и могат да се разреждат почти до нулата – препоръчително е до 5%;

Друга основна разлика е между Азиятския и Европейския стандарт. Съществуват модели с тънки и дебели клеми, Технология на производство – AGM, EFB, CA-CA + естествено габаритите на кутията.